STAGING VERSION

Dato og klokkeslæt

23. oktober 16.00–18.00

BEHOLD: BECOME

Åbning af keramikudstilling.

Behold:Become . Signe Fensholt åbner ny udstilling fredag den 23 oktober kl. 16-18.

Udstillingen vises på Bornholms Center for Kunsthåndværk Grønbechs Gård frem til den 22. november, tirsdage til søndage fra 10-17. 

Signe Fensholt tog afgang fra Kunstakademiets Designskole i 2018. Hun har to gange modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat, for nye talenter, og blev udvalgt til Biennalen for Kunsthåndværk & Design i 2019. Signe Fensholt har haft ophold på Statens værksteder for Kunst og senest udstillet ved London Design Festival.

Fensholt er optaget i Homo Faber Guides, som netop er lanceret, og skal til vinter udstille i München på en udstilling med fokus på den keramiske glasur.

For Fensholt handler det keramiske arbejde især om kombinationen af to ting: Ild + jord. Keramik er brændt jord. Simple grundstoffer, hentet op af jorden, udsættes for varme og undergår i processen en transformation der nærmer sig magi. Transformationen minder om geologiske formdannelser, og de glasurer Fensholt arbejder med opfører sig næsten som lava. Glasurerne skummer op og bevæger sig med tyngdekraften som seje masser, der finder vej, hvor der er plads og overtager formdannelsen af objekterne. Denne bevægelse, denne tilblivelse, ophører idet hun slukker ovnen. Og tilbage står et snapshot af noget, der har været i gang.

Signe Fensholt arbejder i porcelæn, et meget raffineret materiale. Denne lertype er forædlet, ren og sart. Og omkring porcelænet hersker der således en aura af noget udsøgt og skrøbeligt.

Før i tiden var porcelænet så kostbart et materiale, at det kun var for de bedste håndværkere og de rigeste købere. Da der, engang i 1600 tallet, begyndte at komme kinesisk porcelæn til Europa, fandt man det fuldkommen fortryllende. Men man vidste ikke hvad det var, og man var så begærlig efter at finde ud af det, at fyrster og konger indrettede laboratorier, hvor alkymister søgte efter formlen på dette "hvide guld". Det er denne forædlingshistorie og dens søgen efter perfektion, Fensholt tapper ind i.  En historie om hvordan man i århundreder har forfinet materialer og teknikker.

Signe Fensholts greb på traditionen og håndværket, bunder i denne historie. Og hendes greb er at udfordre det historiske materiale på en måde, hvor porcelænet får lov at funkle i kraft af et modspil.

"Behold:Become" vises fra 23. oktober til og med den 22. november 2020, tirsdag til søndag fra 10-17.

 

 

Signe Fensholt. Detalje. Pressefoto.

Signe Fensholt. Detalje. Pressefoto.

Værkerne gestalter forskellige stadier af tvivl og rædsel for at slippe kontrollen. De viser hvordan de rammer vi selv skaber er fiktive og begrænsende, men samtidig er forudsætningen for vores væren. Ved selv at slippe kontrollen og overlade en del af skabelsesprocessen til den kraft, der er i materialerne, giver Signe Fensholt objekterne muligheden for delvist at skabe sig selv. Porcelænet som i mødet med ilden, transformeres og vidner om en voldsom forening af modsatrettede kræfter. Og glasuren, som udvikler en egen form i brændingen.

Sted

Lanternegalleriet

Pris

gratis